Ενδείξεις προσβολής τερμιτών


Στις περισσότερες περιπτώσεις καταπολέμησης τερμιτών που αναλαμβάνουμε, οι ενδείξεις και οι ζημιές εμφανίζονται για χρόνια, στα ίδια ή νέα σημεία, ενώ αποδίδονται εσφαλμένα σε άλλα αίτια όπως υγρασία, σαράκι, κλπ. Οι τερμίτες του ξύλου (τερμίτες υγρού ξύλου, τερμίτες ξηρού ξύλου) ή οι υπόγειοι τερμίτες, τρέφονται εκτός του ξύλου και με παράγωγα ξύλου ή χαρτιού, όπως επίσης και άλλα κυτταρινούχα υλικά. Οι ζημιές από τους τερμίτες θυμίζουν περισσότερο ζημιές από τρωκτικά παρά από σαράκι.. Σαράκι αποκαλούμε τα ξυλοφάγα έντομα που προσβάλουν το ξύλο, εκτός των τερμιτών, αν και οι τερμίτες τρέφονται με το ξύλο και μάλιστα είναι πιο καταστρεπτικοί. Αν και ζουν μαζί μας εδώ και χρόνια (οι τερμίτες στην Ελλάδα είναι διαδεδομένοι), δεν είναι γνωστή η παρουσία τους και έτσι τα διάφορα ευρήματα ή άλλα σημάδια που σχετίζονται με τη δραστηριότητα τους δεν αξιολογούνται σωστά και η προσβολή προχωράει.. Κάποιες από τις πιο εύκολα αντιληπτές ενδείξεις όταν εισβάλουν οι τερμίτες στο σπίτι περιγράφονται στη συνέχεια.


Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια οι ζημιές έχουν επιδιορθωθεί (αντικατάσταση ξύλων με νέα που δεν έχουν ακόμα εικόνα προσβολής) με αποτέλεσμα να μπορεί μόνο να διαπιστωθεί η αρχική προσβολή μετά από αναφορές σχετικά με το ιστορικό της ανακαίνισης ή όποιας σχετικής παρέμβασης. Στην επόμενη εικόνα φαίνεται ότι μετά από μεγάλη προσβολή αντικαταστάθηκε μέρος του ξύλινου πατώματος με νέα ξύλα με σκοπό τον περιορισμό του προβλήματος.. οι τερμίτες έκαναν εμφανή την παρουσία τους σύντομα σε διπλανό δωμάτιο.

Οι τερμίτες του ξηρού ξύλου και οι τερμίτες του υγρού ξύλου, συγκριτικά με τους υπόγειους τερμίτες, προκαλούν μικρότερες γενικά ζημιές, αν και όλα τα είδη ή οι κατηγορίες τερμιτών τρέφονται με όλα τα κυτταρινούχα υλικά (χαρτί ή ξύλο). Παρουσιάζονται σε σχετικό κεφάλαιο τα υλικά που μπορούν οι τερμίτες του ξύλου να προσβάλουν, η ειδική καταπολέμηση τερμιτών (εξειδικευμένη απεντόμωση για τους τερμίτες), τα είδη του τερμίτη, η ανίχνευση των τερμιτών μετά από ειδικό έλεγχο, κ.α.

Αναλυτικές ενδείξεις:

Χωμάτινοι αγωγοί ή κανάλια (tubes)


Οι εργάτες των τερμιτών κατά τη διάρκεια της ζωής τους και καθώς καταναλώνουν το ξύλο ή άλλα κυτταρινούχα υλικά, κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς που καλούνται tubes και σκοπό έχουν κυρίως την προστασία τους από εχθρούς (έντομα ή ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες) και το φως. Οι τερμίτες είναι έντομα φωτόφοβα και δεν εμφανίζονται συχνά εκτός ξύλου ή χωμάτινων αγωγών, με τη ζημιά να παραμένει για χρόνια κρυφή ή χωρίς να αποκαλύπτεται το αίτιο, οι αδηφάγοι τερμίτες! Οι αγωγοί αυτοί κατασκευάζονται από χώμα και περιττώματα και αποτελούν την καλυμμένη δίοδο των τερμιτών από το έδαφος στο εσωτερικό των κτιρίων. Η βασίλισσα και τα αυγά των υπόγειων τερμιτών βρίσκονται πάντα βαθιά στο έδαφος και μάλιστα τις περισσότερες φορές όχι τόσο κοντά στο κτίριο. Μέσα από το δίκτυο αυτό τα έντομα διέρχονται διαρκώς με σκοπό κυρίως την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού τους για σίτιση και το διαμοιρασμό της τροφής.

Κούφιο ξύλο (κενό εσωτερικά)


Οι τερμίτες στο σπίτι προσβάλουν τις ξύλινες επιφάνειες (μασίφ ή παράγωγα ξύλου ή χαρτιού όπως μελαμίνες, μοριοσανίδες, laminate, κ.λπ.) από εσωτερικά και έτσι η ζημιά παραμένει κρυφή μέχρι να αποκαλυφτεί τυχαία. Συνήθως απομένει στο πάνω μέρος - στην επιφάνεια προσβολής μία λεπτή στρώση που ακουμπώντας απλά υποχωρεί.

Αλλαγή χρώματος στο ξύλο (σκούρος αποχρωματισμός)


Σε σημεία κυρίως πατωμάτων που έχουν προσβληθεί από τερμίτες και μάλιστα από υπόγειους τερμίτες, είναι δυνατόν να παρατηρούνται χρωματικές αλλαγές και μάλιστα κοντά σε γωνίες ή σε σοβατεπί. Τα περιττώματα των τερμιτών είναι υδαρή και σε συνδυασμό με την υγρασία είναι δυνατόν το χρώμα του ξύλου να μεταβληθεί.

Πτερωτά έντομα που θυμίζουν μυρμήγκια


Τις αρχές της άνοιξης και μάλιστα πολύ νωρίς ή αργά το φθινόπωρο παρατηρείται το φαινόμενο της σμηνουργίας των τερμιτών, κατά την οποία τα αναπαραγωγικά έντομα εξέρχονται από σημεία της προσβολής κατά δεκάδες. Η σμηνουργία συνήθως ξεκινάει ξαφνικά και ολοκληρώνεται σε λίγες ή περισσότερες ημέρες. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών παρατηρούνται αρκετά έντομα (σε κάποιες περιπτώσεις εκαντοντάδες) που κατευθύνονται κοντά σε φωτεινά σημεία όπως τα εξωτερικά ανοίγματα της κατοικίας. Οι αναπαραγωγικοί τερμίτες (ακμαία, αναπαραγωγικά άτομα ή σμηνουργοί) μετά την σύντομη πτήση και την αναπαραγωγή αποκόπτουν τις πτέρυγες, εναποθέτουν τα αυγά σε κρυφά σημεία κοντά την προσβολή και πεθαίνουν. Συχνά βρίσκονται και πτέρυγες που θυμίζουν παρατηρώντας από μακριά στο σχήμα, κόκκους ρυζιού. Η πρώτη παρατήρηση των πτερωτών τερμιτών περιγράφεται συνήθως ως επιδρομή από φτερωτά μυρμήγκια ή πιο σωστά πτερωτά μυρμήγκια (τα έντομα διαθέτουν πτέρυγες και όχι φτερά).

Μικροί σπόροι γύρω από τρύπες ή κενά του ξύλου


Οι τερμίτες του ξηρού ξύλου παράγουν σχηματισμένα εξαγωνικά περιττώματα τα οποία απορρίπτουν και εκτός του προσβεβλημένου ξύλου και σχηματίζουν σωρούς. Τα περιττώματα είναι από καφέ έως μαύρα και μοιάζουν με γυμνό μάτι αρκετά σφαιρικά και θυμίζουν κόκκους πιπεριού. Στην πραγματικότητα και από στερεοσκόπιο φαίνεται ότι είναι γωνιώδη και μάλιστα εξάεδρα. Σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν μοναδική ή την κύρια ένδειξη της προσβολής των τερμιτών. Σε αυτές τις περιπτώσεις η είσοδος των τερμιτών στο σπίτι είναι σχετικά πρόσφατη (λίγα χρόνια) και οι ζημιές σε κάποιες περιπτώσεις, μικρής έκτασης.

Share by: